Kiszonki na zdrowie
Kiszonki zazwyczaj kojarzą nam się z ogórkami, kapustą lub buraczkami na barszcz. Dla kulinarnych 'odkrywców' kiszone jabłka, czy marchewki to nowe i ciekawe terytoria.
Dobrze jakby znalazły się na stałe w diecie prawie każdej osoby ze względu na swoje dobroczynne właściwości- są bogatym źródłem witamin i minerałów.
Czym jest kiszenie?
Kiszenie to nic innego jak fermentacja mlekowa w warunkach beztlenowych. To proces naturalny, nie potrzebujący specjalnych sztucznych konserwantów. Jest to znana od wieków, bardzo tania i przystępna metoda konserwowania żywności,.
Zalety kiszonek
Wspierają poprawną pracę układu pokarmowego
Oddziałują pozytywnie na układ odpornościowy
Wspomagają odchudzanie
Są źródłem probiotyków
Obniżają poziom cholesterolu
Stabilizują witaminę C oraz są źródłem witamin z grupy B, A,C, E
Są znakomicie przyswajalne
Pamiętajmy jednak, że o ile kiszonki są znakomitym źródłem cennych składników, to w nadmiarze nie są dla wszystkich. Osoby z nadciśnieniem, z kamicą szczawianowapniową, z nietolerancją histaminy, stosujące leki przeciwzakrzepowe, czy z chorobą wrzodową, powinny uważać na ilość spożywanych przetworów.
Zaczynamy kiszenie
Domowa produkcja takich specjałów, nie wymaga od nas tajemnej wiedzy, czy specjalnego wyposażenia. Trzeba jedynie pamiętać o odpowiednio przygotowanej zalewie i odcięciu dostępu tlenu.
Zalewa
Aby przygotować perfekcyjną zalewę, należy na 1 litr wody dodać 1 łyżkę stołową soli.
Najlepiej nadaje się do tego sól kamienna lub specjalna do przetworów- jest ona niejodowana. Wodę należy przegotować i ostudzić do temperatury pokojowej.
Czasem do kiszenia dodajemy starter, czyli zakwas do ustabilizowania procesu. Może to być np.: łyżka wody spod kiszonych ogórków.
Przepisy
Kiszona botwinka
Składniki:
pęczek buraczków
koper
liście czarnej poprzeczki
chrzan/ korzeń
2/3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia
Buraczki umyć wraz z liśćmi , pokroić w równomierną kostkę
W słoiku układamy dość ściśle buraczki i pozostałe składniki czosnek, chrzan. Na wierzchu układamy liście porzeczki
Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało
Botwinka powinna być gotowa w tydzień
Z kiszonej botwinki, warto przygotować wspaniały chodnik lub ciepłą sycącą zupę.
Kisozne Mrachewki w całości
Składniki:
małe marchewki
2/3 goździki
kłącze imbiru około 3 cm
1 łyżka soku spod kiszonych ogórków
Przygotowanie:
Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia
Marchewki umyć i obrać
W słoiku układamy marchewki i przyprawy
Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało . Można dodać starter w postaci 1 łyżki soku spod ogórków
Marchewka jest gotowa po tygodniu
Kiszonka marchewka w tym wydaniu wspaniale będzie pasowała do dań azjatyckich. Imbirowa nuta nada orientalnego charakteru potrawom.
Kiszone Jabłka w całości
Składniki:
jabłka małe słodkie/ najlepiej zdziczałe
goździki
dwie laski cynamonu
1/3 ździebeł trawy żubrowej
Przygotowanie:
Przygotowujemy solankę: 1 łyżka soli do przetworów na 1 litr wody. Do przegotowanej wody dodajemy sól i odstawiamy do ostygnięcia
Jabłka umyć i osuszyć
Nabijamy na jabłka goździk
W słoiku układamy jabłka w miarę jak najściślej
Zalewamy solanką, tak aby nic nie wystawało
Jabłka będą gotowe po 10 dniach
Duszone kiszone jabłka świetnie komponują się z mięsami lub serami. Świeże znakomicie smakują w sałatce.