Naturalne farbowanie jaj Wielkanocnych

Wielkanoc chyba każdemu kojarzy się z pięknymi, kolorowanymi jajami na świątecznym stole. Tradycja farbowania jajek wielkanocnych sięga stuleci.

Ja z rodzinnego domu pamiętam farbowanie jaj w łupinach cebuli. Później, kiedy w sklepach pojawiło się więcej towarów, pojawiły się również farby i barwniki do jajek. Owszem, kolory były bardzo intensywne i atrakcyjne dla oka, ale uważam, że naturalność zwłaszcza jeśli chodzi o produkty, które później spożywamy jest najważniejsza.

Sądzę, że warto wrócić do korzeni i zrezygnować ze sztucznych barwników na rzecz naturalnych sposobów farbowania wielkanocnych jaj. Jest to bardzo proste, ponieważ większość barwników znajdziemy w każdej kuchni. A możliwości i sposobów jest bardzo dużo!

DSC_9525_stol_wielkanoc.jpg

Przedstawiam sposoby, które ja już przetestowałam i sprawdziły się wyśmienicie!

Pamiętajmy, że do barwienia najlepiej wybrać jajka z jasną, najlepiej białą skorupką.

Żółte jak słoneczko - farbowanie jajek kurkumą

Ta przyprawa nada jajkom fantastyczny wiosenny, żółty kolor. Do garnka wlej wodę, dodaj 4-5 łyżek kurkumy, trochę soli i 2 łyżkę octu. Do gotującej się włóż jajka i gotuj 10 minut. Jajka powinny nabrać pięknego złotego koloru.

Czerwone jak buraczek

Farbowanie jaj burakiem to wspaniały sposób na czerwone cudeńka na twoim stole! Pokrój buraka w kostkę, a następnie Wrzuć do garnka z wodą. Dodaj 2 łyżki octu i zagotuj. Gotuj jajka w soku z buraków przez kilkanaście minut od momentu zagotowania. Jajka pozostawiamy w barwiącym roztworze do momentu uzyskanie pożądanej barwy.

DSC_9527_jajka_wielkanoc.jpg

Niebieskie jak niebo dzięki czerwonej kapuście

Pokrój czerwoną kapustę, wrzuć do garnka, zalej wodą i dodaj dwie łyżki octu. Gotuj wywar około 20 minut. Następnie włóż jajka do wywaru i gotuj 15 minut. Dla intensywnego koloru warto pozostawić jaja w wywarze na całą noc.

Aby wydobyć głębie koloru i nadać połysk naszym przepięknym jajkom, należy je nabłyszczyć oliwą lub olejem. Wystarczy łyżkę oliwy nalać na chusteczkę lub papierowy ręcznik i wypolerować jajka. Na pewno będą pięknie wyglądać na świątecznym stole!



Previous
Previous

Jeżówki idealne na rabaty i do wazonu

Next
Next

Piwonie, królowe wiosny