RÓŻA KARNAWAŁOWA
Tłusty czwartek to idealna okazja, aby przygotować pyszne i dekoracyjne ciasteczka. Róże karnawałowe zachwycą nie tylko miłośników roślin i ogrodów, ale również wszystkich łasuchów. Oto lista potrzebnych składników:
250 g mąki
5 żółtek
Szczypta soli
1 łyżka spirytusu
Opcjonalnie: 1 łyżka śmietana minimum 18%
400 g smalcu
Cukier puder do posypania
Ręcznik papierowy do odsączenia
Instrukcja:
1. Przygotowanie ciasta
Mąkę przesianą przekładamy do misy, a następnie dodajemy po kolei żółtka, szczyptę soli i spirytus. Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki śmietany. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite, gładkie, elastyczne, lecz dość twarde. Wyrabianie ciasta powinno trwać około pół godziny, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Niektórzy wyrabiają ciasto, zbijając je wałkiem. Ciasto dzielimy na 3-4 kawałki i przykrywamy ściereczką.
2. Formowanie róż karnawałowych
Każdy kawałek ciasta wałkujemy na grubość około 2 mm, a następnie wyciskamy z niego kółka różnych wielkości. Można użyć 2 lub nawet 3 różnych wielkości kółek, aby uzyskać lepszy efekt. Następnie każde krążek nacinamy w taki sposób, aby powstały płatki. Kółka łączymy na środku, używając białka jaja kurzego.
3. Smażenie
uformowane róże umieszczamy w rozgrzanym smalcu odwrócone do dołu, a następnie odwracamy je podczas smażenia. Kiedy zarumienią się na złoty brązowy kolor, wyjmujemy je i odsączamy na ręczniku papierowym.
4. Dekorowanie
Po wystudzeniu najlepiej posypać róża cukrem pudrem i udekorować na środku kleksem konfitury różanej
Teraz możemy cieszyć się smakiem tych wyjątkowych, dekoracyjnych ciasteczek, idealnych na tłusty czwartek! Smacznego!