RÓŻA KARNAWAŁOWA

Tłusty czwartek to idealna okazja, aby przygotować pyszne i dekoracyjne ciasteczka. Róże karnawałowe zachwycą nie tylko miłośników roślin i ogrodów, ale również wszystkich łasuchów. Oto lista potrzebnych składników:

  • 250 g mąki

  • 5 żółtek

  • Szczypta soli

  • 1 łyżka spirytusu

  • Opcjonalnie: 1 łyżka śmietana minimum 18%

  • 400 g smalcu

  • Cukier puder do posypania

  • Ręcznik papierowy do odsączenia

tłusty czwartek, faworki, ciasteczka

Instrukcja:

1. Przygotowanie ciasta

  • Mąkę przesianą przekładamy do misy, a następnie dodajemy po kolei żółtka, szczyptę soli i spirytus. Opcjonalnie można dodać 1-2 łyżki śmietany. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się jednolite, gładkie, elastyczne, lecz dość twarde. Wyrabianie ciasta powinno trwać około pół godziny, aby wtłoczyć w nie jak najwięcej powietrza. Niektórzy wyrabiają ciasto, zbijając je wałkiem. Ciasto dzielimy na 3-4 kawałki i przykrywamy ściereczką.

2. Formowanie róż karnawałowych

  • Każdy kawałek ciasta wałkujemy na grubość około 2 mm, a następnie wyciskamy z niego kółka różnych wielkości. Można użyć 2 lub nawet 3 różnych wielkości kółek, aby uzyskać lepszy efekt. Następnie każde krążek nacinamy w taki sposób, aby powstały płatki. Kółka łączymy na środku, używając białka jaja kurzego.

3. Smażenie

  • uformowane róże umieszczamy w rozgrzanym smalcu odwrócone do dołu, a następnie odwracamy je podczas smażenia. Kiedy zarumienią się na złoty brązowy kolor, wyjmujemy je i odsączamy na ręczniku papierowym.

4. Dekorowanie

  • Po wystudzeniu najlepiej posypać róża cukrem pudrem i udekorować na środku kleksem konfitury różanej

Teraz możemy cieszyć się smakiem tych wyjątkowych, dekoracyjnych ciasteczek, idealnych na tłusty czwartek! Smacznego!

Previous
Previous

Kwiaty Jadalne w Kuchni: Fiołek i Pierwiosnek

Next
Next

6 bylin miododajnych atrakcyjnych dla zapylaczy