Sałatka z płatków Liliowca

Uwielbiam ten przepis gdyż jest prosty i smakowity. Ta szybka sałatka oddaje kolor i orzeźwiający, słodki smak liliowców. Jeśli lubicie tuńczyka, to dodajcie go trochę, aby był to główny posiłek.

Umieść rukolę w płytkim dużym talerzu, rozłóż pokrojone awokado, dodaj płatków liliowca, posyp poziomkami i polej oliwą z solą i pieprzem.

Zaproś znajomych na taką sałatkę! Na pewno zapamiętają ten wyjątkowy świeży smak.

salatka_liliowce.jpg

Autor: Krystyna Kolowca

Spory pęczek rukoli/ 4 kubki

1 awokado, pozbawione pestki i pokrojone w paski

Płatki liliowca ( Hmerocallis) z 6 szt kwiatu

Garść poziomek

1/2 szklanki parmezanu- lub innego twardego dojrzewającego sera

4 łyżki Oliwy z oliwek

2 łyżki stołowe soku z cytryny

1/2 łyżeczka soli morskiej

Szczypta pieprzu do smaku

Previous
Previous

Liliowiec, czyli piękność jednego dnia

Next
Next

5 sposobów na to, by twój ogród był bardziej przyjazny dla środowiska