Sałatka z płatków Liliowca
Uwielbiam ten przepis gdyż jest prosty i smakowity. Ta szybka sałatka oddaje kolor i orzeźwiający, słodki smak liliowców. Jeśli lubicie tuńczyka, to dodajcie go trochę, aby był to główny posiłek.
Umieść rukolę w płytkim dużym talerzu, rozłóż pokrojone awokado, dodaj płatków liliowca, posyp poziomkami i polej oliwą z solą i pieprzem.
Zaproś znajomych na taką sałatkę! Na pewno zapamiętają ten wyjątkowy świeży smak.
Autor: Krystyna Kolowca
Spory pęczek rukoli/ 4 kubki
1 awokado, pozbawione pestki i pokrojone w paski
Płatki liliowca ( Hmerocallis) z 6 szt kwiatu
Garść poziomek
1/2 szklanki parmezanu- lub innego twardego dojrzewającego sera
4 łyżki Oliwy z oliwek
2 łyżki stołowe soku z cytryny
1/2 łyżeczka soli morskiej
Szczypta pieprzu do smaku